Klar for å svømme ute

Endelig begynner det å bli varmt nok i vannet til at du kan svømme utendørs.

Å svømme utendørs gir en deilig frihetsfølelse, enten du svømmer i et tjern eller i havet. Men her er det ikke banetau eller en sort stripe på bunnen. Og vannet er mørkt, smaker og lukter annerledes enn i svømmehallen.

Når du svømmer i havet, skal du imidlertid være oppmerksom på kreftene i vannet. Derfor skal du starte utesesongen med å svømme kortere distanser. Bruk de første øktene til å kjenne på strømninger og tidevann. Legg deg gjerne over et undervannsskjær, se ned og legg merke til hvor mye vannet flytter deg.  

Sterk strøm er heldigvis ikke vanlig i Norge, men du skal likevel ha respekt for strømninger. Det er nemlig stor forskjell på å svømme med eller mot strømmen. I motstrømmen tar det selvfølgelig lengre tid, men du blir også mer sliten.

Alistair Brownlee er en av verdens beste triatleter.

Og hvis strømmen kommer inn fra siden når du svømmer, kan det få deg ut av kurs hvis du ikke er oppmerksom.

Svøm gjerne bryst

Mange nybegynnere og uerfarne triatleter foretrekker brystteknikk, spesielt når de svømmer utendørs. Da har de god oversikt, slik at de ikke navigerer seg bort og ender opp med å svømme for langt. Mange synes også at det er enklere å puste når de svømmer bryst, noe som igjen gjør at de føler seg tryggere i vannet.

Crawling går imidlertid raskere enn å svømme bryst. Men når man svømmer utendørs, blir det desto viktigere å kunne puste på begge sider. Bølger og(lav) sol kan gjøre det krevende om du er «låst» til bare den ene siden. Det er også enklere å orientere seg når man puster (og ser) på både høyre og venstreside.    

Å svømme i bølger er mer krevende enn å svømme i forholdsvis «flatt» vann. Du trenger trolig å løfte hodet både høyere og oftere enn vanlig, og da er det viktig å sørge for at beina dine ikke synker. Da vil du nemlig oppleve at brystet ditt bremser farta di.

Du vil også oppleve at albuen din må jobbe mer. Bølger kan komme som myke dønninger, men også som brottsjø. Det gjør at du oftere får en følelse av å bomme når du fører hånda ned i vannet, eller det fører til at du ruller til sides. Dermed kommer du ut av rytmen.

Svimmel

Du kan ofte oppleve at du blir svimmel av å svømme utendørs, og du merker det spesielt når du skal opp av vannet etter endt svømming. Om det er en trøst: Det er du ikke alene om.

En reisesyktablett kan være til hjelp. (Noen blir søvnige av slike tabletter, men det er neppe et problem når du svømmer ...) Andre triatleter bruker propper i ørene, slik at balansenerven ikke blir forstyrret. Myke, komfortable ørepropper i silikon koster "ingenting", og de hindrer at du får vann i ørene. Dermed blir det mindre vagging på stranda!

Men som oftest er det snakk om en vanesak. I bassenget svømmer man ofte mer avbrutt enn utendørs, hvor man svømmer lengre strekk sammenhengende. Etter at du har lagt bak deg noen svømmeøkter utendørs, vil du merke at det går lettere. Så da er løsningen enkel, svøm mer!

Men den viktigste grunnen til at beina svikter på stranda, er at blodet er "borte" etter at du har ligget flatt i en lengre periode. Derfor skal du sparke med beina som en galning de siste 50 meterne. Da får du blodsirkulasjonen igjen.

Prøv. Det virker.

 

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Meld deg på