Drøm lite, ikke stort

Meningen med livet er oppskrytt. Langt viktigere er det å finne meningen i livet.

Hver uke består av 336 halvtimer. Klarer du å avsette 7 av dem til trening, er mye gjort. Men uansett hvordan du vrir og vender på det; du må gjøre orda til Michael Jackson til dine egne:

I’m starting with the man in the mirror // I’m asking him to change his ways

For i bunn og grunn handler det om at du må gjøre noen veivalg.

Prioritering nummer 1  : Meningen i livet

Noen ønsker å dra til Afrika, andre skal bli astronaut. Vi har alle store drømmer. Å begynne å trene handler ikke om dette i det hele tatt. De store drømmene er gjerne umulige å gjennomføre. I beste fall krever de mange og lange steg. I vårt tilfelle handler det om å ta ett eneste steg, nemlig steget over dørstokken.

Men ja, noen steg er vanskeligere enn andre. Og det første er gjerne det vanskeligste. Likefullt, som polfarer Børge Ousland sier: Det er ikke vanskelig å gå til Sydpolen. Det handler bare om å sette den ene foten foran den andre. Mange nok ganger.

Å begynne å trene handler ikke om å finne meningen med livet. Det handler om å finne meningen i livet. Å komme i gang er en seier i seg selv. På kort sikt vil du beruses av gleden ved å mestre. På lang sikt vil du oppnå bedre helse og færre sykedager. Du lever lengre og du lever bedre.

Sett deg mål ved siden av treninga. Dette kan gjelde både familie og jobb. Vær ærlig med deg selv om hvor viktig de ulike målene er. Prioriter dem! Vektinga av målene er avgjørende for veien videre. Sett opp en prioritering og ta konsekvensen av valgene dine!

Prioritering nummer 2: Program i hverdagen

Hver uke består av 336 halvtimer. Noen av disse kan du prioritere til trening. Selv den amerikanske presidenten finner tid til å trene. (Ok, litt usikker på om dette gjelder Donald Trump, men Obama jogget i hvert fall!) Da er det nok muligheter for deg også.

Å trene i hverdagen krever imidlertid struktur og planer. Skal du oppnå «atletisk suksess», er du nødt til å ta noen valg. Det har lite for seg å sette seg mål hvis du er ikke evner å sette disse ut i livet. Det hjelper lite at du avtaler med deg selv at du skal svømme to ganger neste uke, og så viser det seg at du er bortreist i forbindelse med jobb hele uka.

Vær ærlig overfor deg selv! Hvor mye har du anledning til å trene? Det bør være samsvar med hva du ønsker deg og det du kan få til. Ikke innbill deg selv at du kan trene 30 timer i uka ved siden av full jobb. Sett deg realistiske mål, og sett disse inn i en plan, gjerne i samarbeid med en trener. Husk dessuten at det er god gevinst i de mange små øktene også! Og målene (AKA de store drømmene) må ikke nødvendigvis være så store. De viktigste er de du faktisk klarer å nå.

Tok du tåhev sist du ventet på bussen? Foretrakk du trappa framfor heisen? Gikk du av bussen et stopp tidligere enn strengt tatt nødvendig?

Prioritering nummer 3: Atletisk fokus

Så snart du har avklart overfor deg selv hvilke mål du har satt deg og hvor mye treningstid du har til rådighet, bør du tenke på hva slags treningsform du skal foretrekke. Skal du sykle mye? Eller skal du løpe? Kanskje du foretrekker å svømme eller at du foretrekker å løfte vekter?

Treningsformen henger kanskje sammen med hvilke mål du har satt deg. De ulike målene krever ulike treningsformer. Skal du gå Hovden Tour, sykle Setesdalen på langs eller delta på Ironman Haugesund? Det er uansett liten vits i å trene volleyball hvis du skal løpe Sommerløpet.

Det viktigste er imidlertid at du begynner å bevege deg, og da er all aktivitet positivt. Da gjelder det å finne treningsformer som er morsomme. Og bare så det er sagt; det forekommer sjeldent at smilemuskelen blir ovetrtrent.

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Meld deg på