Unngå å bli utbrent

Når du er oppglødd, er det vanskelig å se for deg at du skal bli utbrent.

Du er endelig påmeldt Hove Tri, så nå skal du igang med å trene. Først litt, så mer. Mye mer. Du skviser inn alt du kan mellom familiemiddager, overtid og dugnad. Men det er mot undergangen du er på vei. Langt der borte aner vi kimen av et stort smell, idet du treffer veggen. For selv verdens mest fornuftige treningsprogram kan skape problemer hvis det krever mer enn kroppen eller livsførselen din tåler.

Å være utbrent har blitt beskrevet som å stå opp sliten, og være enda mer sliten når du går til sengs. Rekka med treningsnarkomane mosjonister som har gått på veggen, er lang, særlig innen langdistanseidretter. 

Det er ingen grunn til at du skal stille deg i den køen. Her er noen råd på veien:

Finn balansen

For mosjonister består livet av mer enn bare trening og konkurranser. Treninga di kan ikke separeres fra resten av livet ditt. Du er nødt til å sette tingene sammen, ikke mot hverandre. Arbeid, hus, barn, skole, foreldremøter, stress, mangel på god søvn, kritiske livsfaser – alt dette kan utmatte deg. Det er ikke nødvendigvis slik at det er trening som utmatter deg. Det er det totale stresset som gjør.

Overbelastning

Det er helt normalt å være sliten innimellom. Så la oss fastslå det med en gang; overbelastning er ikke det samme som overtrening. Overbelastning er et resultat av intens trening, og det løses enkelt ved noen dagers hvile, og så er overskuddet tilbake. Overtrening er en mer vedvarende tilstand. Da er lysten gjerne fullstendig borte. Derfor: Lytt til kroppen, og brem i tide.  

 Slapp av

Nei, du ødelegger ikke treningsåret ved å droppe én treningsøkt. Og du du blir ikke dobbelt så god ved å trene dobbelt så mye. Legg deg på sofaen, og lytt til kroppen din. Har du følt deg slapp de siste syv treningsøktene dine, så bør det ringe noen alarmbjeller.

Effektiv trening

Trener du på dager du burde ha hvilt, tar du i realiteten ett steg tilbake. Du blir faktisk en dårligere utøver av å trene mer. Derfor skal du ta tegnene på alvor. Har du flere symptomer som tyder på at du er i ferd med å bli overtrent, handler det om å ta dette på alvor umiddelbart. På resepten står det hvile, søvn, riktig kosthold og ikke minst tålmodighet.

 

Her er noen symptomer på overtrening:

Emosjonelt

·       Mangel på entusiasme

·       Irritasjon

·       Apati

·       Søvnløshet

·       Liten appetitt

Fysisk

·       Klarer ikke å fullføre vanlig trening

·       Gradvis vekttap

·       Ser sliten ut – hele tida

·       Høy hvilepuls, mer enn fem slag over normalen

·       Ømme muskler over lang tid

·       Flere infeksjoner og allergier

·       Redusert sexlyst

Visste du at?

Paula Radcliffe satte verdensrekord på maraton i 2002. Hun sjekket hvilepulsen hver morgen, og hun lot være å trene de dagene pulsen var fem slag over normalen.

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Meld deg på