Hvordan bli sprekere

‍Trener du variert og allsidig, er du klar for sommeren. Nøkkelen er tålmodighet.

Skippertak er populært, men lite effektivt. Det beste er om du er aktiv over tid. Og for å holde motivasjonen oppe, og unngå skader, er det en fordel med variasjon. Da kan du få til en "varig livsendring". Og det er jo det vi ønsker, enten vi er mosjonister eller toppidrettsutøvere.

Sondre Skarli fra Dølemo har mastergrad i idrettsvitenskap. Han har vært trener siden 2008, og han har vært landslagssjef for det de norske skøyteløperne. Blant annet var han trener under de olympiske lekene i Sør-Korea. Her fulgte han de norske utøverne inn til flere medaljer. I dag er han tilknyttet Olympiatoppen, både i Kristiansand og i Oslo.

- Allsidighet er veldig bra, sier Skarli som opprinnelig kommer fra Dølemo i Agder.

Skarli mener det er fordelaktig å ikke trene for ensrettet. Og så skal man ta seg god tid og at erkjenne at ingenting skjer over natta. Nøkkelordet er tålmodighet.

- Alpinisten Herman Maier vant ingen konkurranser før han ble 25 år. Men etter det ble han mestvinnende. Og den nederlandske skøyteløperen Stefan Grothuis var best i verden som junior, men så møtte han motstand i 10 år. Likevel; han lyktes til slutt, sier Skarli.

Sondre Skarli forteller at de norske skøyteløperne trener variert også i «voksen» alder.

- Utøvere som Simen Spieler, Håvard Lorentzen og Sverre Lunde Pedersen drev alle sammen med mange forskjellig idretter i ung alder, og det daglige treningsarbeidet deres handler fortsatt om mer enn bare skøyter, selv om målet dere hele tida er å være verdens beste skøyteløpere, sier Skarli.  

Han har fulgt disse tre norske utøvere gjennom mange år; helt siden de var ungdommer. Og han har fortsatt tett kontakt med dem.

- Faktisk er det å gå på skøyter en forholdsvis liten del av treningen. Utøverne driver også med svømming, sykling og løping, for å nevne noe.

- Hvor mye er det snakk om?

- Tja, jeg anslår at 20 prosent av treninga foregår på is. Resten er «annen idrett».

Skarli oppfordrer til å ha flere tanker i hodet samtidig når du legger opp en treningsplan. Han viser til flere undersøkelser som viser at de som driver med flere idretter, scorer høyt senere.

- Det er en fordel å være aktiv i flere idretter. På denne måten utvikler man seg gradvis, steg for steg. Samtidig reduserer det risikoen for å bli skadet, syk eller lei, sier Skarli.

- Tren variert. Både aerob kapasitet, muskulær styrke og motorikk (teknikk og koordinasjon) er viktig for arbeidsøkonomien i nært sagt alle idretter. Og da må du ha med litt av hvert for å bli bedre.

Meld deg på idag!

Alle trenger et mål for treninga, og nå er du bare ett klikk unna.

Meld deg på